Translate

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ BLOG ΜΑΣ,ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΝΚ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.[http://traumatioforeis.blogspot.gr/].

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ:
ΘΕΜΑ:Καθήκοντα Τραυματιοφορέων

Οι μεταφορείς ασθενών δεν ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό , υπάγονται στη νοσηλευτική υπηρεσία , στην οποια υπηρετούν. Οποιαδήποτε νοσηλευτική πράξη δεν υπάγετε στης αρμοδιότητες τους .

ΕΥΘΥΝΕΣ

Ο μεταφορέας των ασθενών ευθύνεται για:
1. την ασφαλή και άνετη μεταφορά του ασθενούς .
2. την ασφαλή μεταφορά του φακέλου υγείας του ασθενούς από το τμήμα εισαγωγής στη νοσηλευτική μονάδα.. Ο φάκελος δεν δίνεται ποτέ στον ασθενή ούτε στους συγγενείς του, διότι είναι εμπιστευτικός.
3. να παραλαμβάνει τον ασθενή από το μεταφορικό μέσο (ασθενοφόρο, αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης κ.α.)και να τον μεταφέρει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ,στα διάφορα εργαστήρια, στο νοσηλευτικό τμήμα και όπου αλλού χρειασθεί.
4. να τοποθετεί άνετα τον ασθενή στο φορείο ή στην καρέκλα και να φροντίζει να είναι σκεπασμένος με το ανάλογο για την εποχή κάλυμμα.
5. προνοεί για την ασφάλεια του ασθενούς , χρησιμοποιώντας τα εξαρτήματα ασφάλειας που υπάρχουν στα φορεία μεταφοράς ασθενών.
φροντίζει τα φορεία μεταφοράς ασθενών να είναι στην θέση τους με τον κατάλληλο και καθαρό ιματισμό έτοιμο να υποδεχθεί ασθενη.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΙΛΟΥ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ:

Καλησπέρα!Γνωρίζει κανείς τι ισχύει για τις μεταφορές ασθενών σε νοσοκομείο;Είναι νομικά καλυμένος ο Νοσηλευτής να συνοδεύει ασθενή σε νοσοκομείο με απλό ασθενοφόρο;Εργάζομαι σε προνοιακό ίδρυμα και συχνά καλούμαστε να μεταφέρουμε τρόφιμους με σοβαρά ή μη προβλήματα υγείας με το ασθενοφόρο της μονάδας χωρίς γιατρό και χωρίς εξιδικευμένο προσωπικό με τη δικαιολογία ότι ο γιατρός είναι μόνο ένας και ότι πρέπει να κάνουμε ότι μας λένε οι προίσταμένες
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΙΛΟ:

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!Ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΝ Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ..ΕΚΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΙΔΙΚΕΥΤΕΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΑΣΘΕΝΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥ..ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ..ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΦΥΣΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ..ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ..ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ..Ο ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΑΣΘΕΝΩΝ (ΔΙΑΣΩΣΤΗ)ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ..ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ..ΣΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΄΄ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ΄΄Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές καταγγέλλουν οι τραυματιοφορείς. Περιπτώσεις θανάτων μέσα σε ασθενοφόρα εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού αποκαλύπτει ο πρόεδρος του σωματείου "Υγεία"

ΚΟΡΟΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ παίζεται η ζωή των ασθενών στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της Βόρειας Ελλάδας. Όπως καταγγέλλουν στη "ΜτΚ" οι τραυματιοφορείς, καθημερινά, υπό το φόβο των απειλών και της στέρησης ακόμη και του μισθού τους, είναι αναγκασμένοι να κάνουν μεροκάματα του τρόμου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, για τα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.



Τονίζουν ότι οι ελλείψεις τραυματιοφορέων σε όλη την Βόρεια Ελλάδα αγγίζουν σχεδόν το 60%, ενώ πολύ συχνά, ακριβώς εξαιτίας αυτής της έλλειψης και του υπερβολικού φόρτου εργασίας, πέφτουν θύματα της οργής των συγγενών, οι οποίοι θέλουν να εξυπηρετηθεί άμεσα ο δικός τους άνθρωπος.

"Δεν κουβαλάμε πατάτες, ασθενείς μεταφέρουμε. Εάν ένας ασθενής, τον οποίο μεταφέρουμε, είτε γιατί παίρνει εξιτήριο, είτε γιατί πάει για εργαστηριακές εξετάσεις, πάθει κάποια επιπλοκή, εμείς δεν μπορούμε να του προσφέρουμε τίποτε. Κι αυτό διότι είμαστε τελειόφοιτοι δημοτικού ή τριτάξιου γυμνασίου και δεν έχουμε καμία εξειδίκευση, όπως έχουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ ή οι νοσηλευτές δευτεροβάθμιας και τεχνολογικής εκπαίδευσης στα νοσοκομεία", δηλώνει στη "ΜτΚ" ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταφορέων Ασθενών Βορείου Ελλάδος "Υγεία" Κωνσταντίνος Αραπίδης.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι συνάδελφοί του δέχονται ακόμη και επιθέσεις από αγανακτισμένους συγγενείς, όπως συνέβη παλαιότερα στο ακτινολογικό του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Κάποιοι τραυματιοφορείς έφαγαν ξύλο διότι ήταν λιγοστοί. Οι συγγενείς ενός ασθενούς ζήτησαν από έναν τραυματιοφορέα να συνοδεύσει τον άρρωστό τους τη στιγμή που εκείνος ήδη συνόδευε άλλον ασθενή.

"Οι συγγενείς του πρώτου είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει ο άλλος ασθενής παρά μόνον ο δικός τους και τελικά την πλήρωσε ο συνάδελφος. Είμαστε σε απόγνωση. Κύρια αιτήματά μας είναι να σταματήσει η εκτέλεση κάθε νοσηλευτικής εργασίας και κάθε διακομιδής ασθενούς με ασθενοφόρο από ανειδίκευτο προσωπικό και να γίνουν άμεσες προσλήψεις τραυματιοφορέων", επισημαίνει ο κ. Αραπίδης.

Διακομιδές χωρίς γιατρούς

"Αγκάθι", όμως, αποτελεί και η διακομιδή των ασθενών τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας. Βέβαια, στα κέντρα υγείας η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική, καθώς, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είναι ακάλυπτα, εκτός από αυτό της Μαδύτου. Όλα τα υπόλοιπα είτε έχουν ασθενοφόρα-σακαράκες είτε έχουν μόλις δύο-τρία άτομα προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο.

"Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τα ασθενοφόρα, στα οποία υπάρχει οδηγός τεχνικής υπηρεσίας και ένας μεταφορέας, οι οποίοι δεν έχουν ιατρικές γνώσεις. Η διοίκηση του νοσοκομείου, σε συνεργασία με τους γιατρούς, αποφασίζει εάν ένας ασθενής που θα διακομιστεί από το νοσοκομείο στο σπίτι του χρήζει και συνοδείας γιατρού. Μέχρι στιγμής δεν μας πέθανε κάποιος ασθενής, ωστόσο ακόμη και αυτοί που ανήκουν στις δευτερογενείς διακομιδές μπορεί να παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή και εμείς δεν έχουμε τις γνώσεις για τους βοηθήσουμε. Εάν, πάλι, δεν δεχτούμε να τους συνοδέψουμε, θα θεωρηθεί άρνηση εργασίας και θα έχουμε κυρώσεις", εξηγεί ο κ. Αραπίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 78χρονου, ο οποίος έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και φώναζε "βοήθεια, πεθαίνω", κατά τη διακομιδή του από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης στο σπίτι του λόγω κρίσης δύσπνοιας. Γιατρός δεν υπήρχε στο ασθενοφόρο και τελικά οδηγός και τραυματιοφορέας τον επέστρεψαν στο νοσοκομείο, όπου και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.

Τραγική, ωστόσο, είναι η κατάσταση στα κέντρα υγείας, όπου οι τραυματιοφορείς καλούνται να επέμβουν ακόμη και σε επείγοντα περιστατικά, άσχετα εάν δεν έχουν τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις των διασωστών του ΕΚΑΒ. Αυτό, βέβαια, εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τον τραυματία ή τον ασθενή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση 40χρονου ασθενούς από τον Λαγκαδά, ο οποίος ξεψύχησε από ανακοπή στο ασθενοφόρο του κέντρου υγείας, καθώς συνοδευόταν μόνο από τον τραυματιοφορέα, ο οποίος εκτελούσε και χρέη οδηγού. Αντίστοιχη κατάληξη είχε κι ένας ασθενής στο Ιπποκράτειο, ο οποίος ήταν σε βαριά κατάσταση και οι γιατροί τον παρέδωσαν στον τραυματιοφορέα για να τον πάει σε άλλη κλινική. Δεν πρόλαβε, όμως, γιατί άφησε την τελευταία του πνοή στο διάδρομο, χωρίς να υπάρχει κοντά του γιατρός να τον βοηθήσει.

"Όταν κάνεις και τον οδηγό, είναι δύσκολο να εντοπίσεις τυχόν επιπλοκές του αρρώστου και δυσχεραίνεται η παροχή πρώτων βοηθειών. Επίσης, χάνεται πολύτιμος χρόνος κατά την επιβίβαση-αποβίβαση του αρρώστου, ενώ κατά την οδήγηση είναι αδύνατον να εποπτεύεται ταυτοχρόνως ο ασθενής", επισημαίνει ο κ. Αραπίδης.

Οι ελλείψεις αγγίζουν το 60%

Σύμφωνα με τον κ. Αραπίδη, οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα είναι τραγικές και φτάνουν έως και το 60%, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε τα ρεπό τους.

"Το σωματείο μας απαριθμεί 700 μέλη, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η κατάσταση που επικρατεί είναι απαράδεκτη και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών. Εμείς έχουμε ζητήσει επανειλημμένως την εκπαίδευση και αναβάθμιση του κλάδου μας, καθώς και τη θέσπιση ενιαίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για κάθε ειδικότητα", λέει ο κ. Αραπίδης.

Ο διοικητής του "ΑΧΕΠΑ" Δημήτρης Γάκης εξηγεί στη "ΜτΚ" ότι τα νοσοκομεία προσπαθούν με δικά τους ασθενοφόρα να εξυπηρετήσουν τα εξιτήρια και τις δευτερογενείς διακομιδές γενικότερα, ώστε να ανακουφίσουν το ΕΚΑΒ και να το βοηθήσουν να έχει αμεσότερη πρόσβαση στο επείγον περιστατικό.

"Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο την περιγράφουν οι τραυματιοφορείς. Ο κλάδος αυτός είναι εξουσιοδοτημένος να αναλαμβάνει τη μετακίνηση περιστατικών μέσα στα νοσοκομεία. Όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, τότε η διακίνηση γίνεται παρουσία του γιατρού. Εξάλλου, οι τραυματιοφορείς έχουν προσληφθεί για να κάνουν και τις διακομιδές από νοσοκομείο σε σπίτι. Και σε αυτές πάλι, την ευθύνη την αναλαμβάνει ο γιατρός, ο οποίος κρίνει εάν ο ασθενής χρειάζεται συνοδεία ειδικού. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι δεν κατηγορείται ο τραυματιοφορέας αλλά ο γιατρός", τονίζει ο κ. Γάκης.

Παράλληλα, παραδέχεται ότι και στο "ΑΧΕΠΑ" οι ελλείψεις τραυματιοφορέων είναι σημαντικές, ωστόσο έχει ζητηθεί ακόμη και εποχικό προσωπικό, για να μπορέσουν να καλυφθούν.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ,ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ,ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ.
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ [ΠΑΝ.Ε.ΤΡΑ ] ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.